Kanonen i Käppala

Den så kallade Käppalaställningen är med sin luftvärnskanon, skyddsrum och pjäsvärn ett unikt monument över Stockholms luftförsvar under andra världskriget.

Text och foto: Jens Flyckt

Försvarsanläggningen i Käppala på Lidingö var med sina tre 75-millimeters luftvärnskanoner från Bofors (7,5 cm Lvkan m/30 från 1926) ett av de mest kraftfullt, bestyckade luftvärnsställningarna i Stockholm. Den började byggas 1939 och hade som uppgift att försvara huvudstaden mot flyganfall från öst.

1994 återinvigdes Käppalaställningen på Lidingö i Stockholm. Då hade pjäsvärn och och andra byggnationer från andra världskriget restaurerats. Luftvärnskanonen, m/30 är dock inte i 75 millimeter utan i 80 millimeter, donerades av Bofors AB

Totalt fanns det mellan 1939 och 1945 ett femtiotal luftvärnsställningar, med varierande bestyckningar, runt Stockholm.

Merparten av dessa ställningar är för länge sedan borta. På några platser, bland annat i Norsborg i förorten Botkyrka, finns fortfarande pjäsvärnen kvar. Även Norsborg, som bemannades med 103 soldater, bestod av tre stycken 75-millimeters luftvärnskanoner.

Av luftvärnsställningen i Norsborg i Botkyrka finns tre pjäsvärn och ett skyddsrum bevarat.
Skyddsrummet i Norsborg är igenmurat.
Luftvärnsställningen i Norsborg hade som uppgift att försvara vattenverket som är beläget några hundra meter västerut.

Under andra världskriget sköt svenskt artilleri ner minst femton tyska flygplan. En av dessa nerskjutningar skedde över Tivolihöjdens arteleriställning i Solna vintern 1942. Det var ett tyskt kurirplan som hade navigerade fel och höll kurs mot Stockholm.
Sveriges regering hade visserligen gett Nazityskland tillstånd att flyga kurirplan genom svenskt luftrum. Men det fick enbart ske enligt bestämda rutter.

Det kurirplan som besköts följde inte förbestämd rutt och ändrade inte kurs trots varningsskott från ställningen. Efter träff lyckades piloten nödlanda på Bromma flygplats. Händelsen tystades sedan ner.

1994 restaurerades artilleriställningen i Käppala på Lidingö Sedan dess har anläggningen utsatts för omfattande vandalisering.

Luftvärnsställningen i Käppala restaurerades 1994. Luftvärnskanonen som står i ett av pjäsvärnen, skänktes av Bofors AB. Det är dock en 80-millimeterskanon och inte en 75-millimeter.

Käppalaställningen består bland annat av bommat skyddsrum och tre pjäsvärn. Anläggningen har sedan restaureringen utsatts för omfattande vandalisering. Förutom klotter, och nerskräpning har delar av kanonen slagits sönder.

Boforskanonen, en 7,5 cm Lvkan m/30 från 1926, vid Käppalaställningen på södra Lidingö.

Idag är bergsryggen som ställningen är belägen på omgiven av villor och industrier, däribland Käppala avloppsreningsverk. Det finns även andra spår från tiden då man fruktade luftangrepp mot huvudstaden. Mellan luftvärnsställningen och villabebyggelse står en liten, handristad minnessten. Exakt vad som står på den är oklart. Texten är inte imålad. Men där står bland annat årtalen 1939 – 1946, vilket sannolikt är de år då Käppalaställningen var i tjänst.

Minnesstenen vid Käppalaställningen.

1 tanke på “Kanonen i Käppala

  1. Man kan urskilja Luftvärnets symbol överst, och regementsbeteckningen Lv 6 före årtalen. Lv 6 verkar lite märkligt, då regementet hade hemvist på Kviberg i Göteborg.
    Kan tillägga att jag bar Lv 6 uniform under min värnplikt, men jag tjänstgjorde inte där.

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s