Korta sommarliv i vägrenen

Så här års är naturen en stor barnkammare med tusentals djurungar som på egen hand börjar upptäcka världen. Men det är på många sätt en farlig värld de ger sig ut i.


Text och foto: Jens Flyckt

Krönika. Räven är ett av världens mest spridda rovdjur. Det är en opportunist som spritt sig över stora delar världen, från svenska skogar, Europa, Nordafrika och till Sudan. Men lika listig som den vuxna räven är, lika dumdristiga är de oerfarna valparna som i juni/juli börjar lämna grytet för att själva upptäcka världen.

I mars – april föder rävtiken sina valpar i grytet – som kan vara beläget under stenblock, husgrunder eller i sandiga backar. Vid juni/juli börjar börjar rävvalparna att ge sig ut på egen hand.

Den vuxna räven har många utvecklade sinnen – vilka gett den ryckte om sig att vara listig. Men det har inte valparna som ännu inte har lärt sig vad som är farligt. Det är en kunskap som kräver erfarenhet.

Vissa valpar går en säker död till mötes efter att folk börjar mata dem, vilket gör dem halvtama. Tama rävar utvecklar ofta ett närgående beteende som vuxna, som inte uppfattas vårt samhälle. Resultatet blir i regel att de skjuts.

Andra rävvalpar dödas av lösspringande hundar. Men en stor antal dödas i trafiken.

Människans bilvägar verkar ha en särskild dragningskraft hos de nyfikna rävvalpar. Ofta kan de i den tidiga, dimhöljda sommarmorgonen ses sitta mitt på eller intill vägen. Stannar man en halvmeter från dem, vevar ner rutan och ryter för att skrämma bort dem, då händer ingenting. De sitter kvar, tittar förvånat upp och lägger sina huvuden på sned

Men det är ett beteende som rävvalparna betalar ett högt pris för. Många av dem blir överkörda. Många dör omedelbart. Andra skadas och går en långsam död till mötes. Till skillnad mot till exempel rådjur, vildsvin och björn har bilisten ingen skyldighet att anmäla en påkörd räv till polisen. Räven har i juridisk mening låg status som vilt – ett öde den över delar med bland annat grävlingen och haren.

Och väldigt få är sannolikt de bilister som ens stannar när de kört över en räv, elller kontaktar polisen som i sin tur kan skicka ut eftersöksjägare.

Överallt, på vallar, i gläntor och på vägar springer rävvalparna runt. Och många av dem blir inte mer än korta sommarliv.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s